Rok Snežič, dvostruki doktor prava i porezni savjetnik  premijera Janeza Janše , državi Sloveniji  više od pet godina dužan  je 142 hiljade eura, koje je pribavio krivičnim djelima utaja poreza i prevare nakon pravosnažne presude Okružnog suda u Ljubljani. Kako u Sloveniji nema imovine, slovenačko pravosuđe pokušava u Bosni I Hercegovini pokušava Snežičevu imovinu I naplatiti dug preko vlasti u Bosne i Hercegovine. Sud u BiH trenutno provjerava da li Snežič u BiH posjeduje imovinu, što on negira i naglašava da dug neće platiti jer nije dužan. U međuvremenu, Vlada Republike Slovenije imenuje  ljude iz Janšinog SDS-a na ključne pozicije u zemlji u kojoj se protiv Roka Snežiča vodi proces.

Dokumente smo dobili od Suda u Bosni i Hercegovini (BiH), a potpisao ih je sudija Anđelko Marijanović. Ova je institucija 11. jula 2018. godine zatražila informacije od Agencije za brokerske, informativne i finansijske usluge (APIF) o kompaniji Isplata odšteta, d. o. o. Banja Luka, u kojoj je Rok Snežič, inače samoprozvani doktor utaje poreza, službeno bio prokurist. Naložena je i provjera Snežičevog posljednjeg prebivališta ili boravka u BiH, te provjera da li je on vlasnik nekretnina u BiH. Vlasti BiH započele su potragu za podacima o Snežiču na osnovu zahtjeva Okružnog suda u Ljubljani koji je tražio  naplatu duga..

O čemu se radi? Dana 14. jula 2015. godine, Rok Snežič je proglašen  krivim na Okružnom sudu u Ljubljani zbog počinjenja krivičnih djela utaja finansijskih obaveza i prevara. Zajedno sa Nenadom Đukićem ovo mu je bilo drugo suđenje, i obojica su zatvoreni zbog prevare, pranja novca i utaje poreza.

Razlog osude? Kupovina dvije jahte, nezakonit povrat PDV-a u iznosu od oko 147.000 evra preko kompanije Transactio i utaja poreza na dobit u iznosu od 142 hiljade za preplatu troškova oglašavanja u ime kompanije Poravnava.

“Rok Snežič je dobio uvjetnu kaznu od godinu i dva mjeseca zatvora, koja se ne izvršava ako u roku od tri godine i šest mjeseci ne počini. novo krivično djelo. Pored toga, sud mu je izrekao jedinstvenu kolateralnu novčanu kaznu u iznosu od 25.000 EUR i oduzimanje imovinske koristi stečene krivičnim djelom “tako da mora platiti novčani iznos koji odgovara ovom postupku, odnosno 142.493 EUR, čiji iznos dospijeva platiti u jednakim mjesečnim ratama u periodu od dvije godine “, objašnjavaju na Okružnom sudu u Ljubljani.

Snežič: “Neću platiti 142 hiljade jer nisam utajio porez i to ću dokazati”

Snežič kaže da je kaznu od 25 hiljada eura platio odmah,

“Neću platiti 142 hiljade jer nisam utajio porez, već Andrej Jeršič, koji već služi zatvorsku kaznu na Dobu zbog drugih utaja, i to ću dokazati, jer sam svjedok u postupku protiv njega. Na kraju sudskog postupka ispostavit će se da sam u pravu i Jeršič će morati platiti 142 hiljade”, kazao je Snežič.

Presuda je pravomoćna već pet godina, jer se Snežič odrekao prava žalbe, ali još uvijek ne namjerava platiti imovinsku korist od krivičnog djela za koje tvrdi da ih nije počinio.

Ko je Andrej Jeršič?  

On je utajivač poreza osuđen na više od sedam godina, poznat, uglavnom, po tome što je bogatim Slovencima isporučivao prestižne automobile. Na početku krivičnog postupka bio svjedok na suđenju Snežiču i Đukiću zbog utaje poreza i pranja novca prilikom uvoza vozila i skupih plovila u Sloveniju, ali onda je uslijedio preokret. Jeršič je postao okrivljeni, jer se ispostavilo da je sarađivao sa Snežičem i Đukićem i za to je osuđen na zatvorsku i novčanu kaznu.

Kako Snežič nije platio oduzetu imovinu, ljubljanski sud je Uredu Republike Slovenije za sprečavanje pranja novca (Uredu) proslijedio zahtjev da nadležni organi Bosne i Hercegovine vrate oduzetu imovinu. U skladu sa ‘Konvencijom Vijeća Evrope o pranju, traženju, oduzimanju i oduzimanju prihoda stečenih kriminalom i finansiranju terorizma’ (Konvencija), Ured je zahtjev s dokumentacijom proslijedio Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine.

Izvršni ured Upravnog odjeljenja Suda BiH zbog toga je podnio zahtjev za provjeru Snežičevog posljednjeg prebivališta ili boravka u BiH i da li je on i vlasnik nekretnina u BiH. Od Agencije za posredovanje, informisanje i finansijske usluge zatraženi su podaci o tome da li je kompanija Isplata odšteta i dalje upisana u registar privrednih subjekata i da li je Snežič upisan u registar kao prokurist. Iz Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, dostavljanje Snežičevih podataka u centralnu bazu podataka. Tada je Agencija obavijestila sud 21. juna 2019. godine da u centralnoj bazi podataka nema podataka o Snežiču.

Crno na bijelo, Snežiča su istraživale bosanskohercegovačke vlasti, što Snežič različito tumači, “Nisu me procesuirale agencije za provođenje zakona BiH, SIPA ili tužilaštvo, za zločine počinjene u BiH, Slovenci se uvijek obraćaju BiH”.

Snežič – dužnik i osumnjičeni koji to uporno poriče, dvostruki je doktor prava koji živi na visokoj nozi, oblači skupu odjeću, u Sloveniji ima dozvolu za oružje od 2008. godine, kada mu je zapaljen Aston Martin, vozi prestižne automobile, ali nema imovine. Bivši državni prvak u kick boksu do 85 kg kaže: “Imam sve i ništa”.

Prošlo je gotovo pet mjeseci, ali postupajući Sud koji bi trebao naplatiti Snežišev dug još nije dobio odgovor od Ureda za sprečavanje pranja novca u Sloveniji. Zbog toga smo nekoliko ključnih pitanja uputili Uredu na čijem je čelu Ivan Kopina, bivši općinski vijećnik SDS-a u općini Straža, a koje je ujedno i organ Ministarstva finansija, gdje je ministar Andrej Šircelj, također kadar Janšinog SDS-a.

“Nažalost, Ured Republike Slovenije za sprečavanje pranja novca ne može komentirati konkretne slučajeve i obavještavati javnost o svojim nalazima”, saopćeno je u oskudnom odgovoru Ureda.

Dodali su još da je,  u skladu s konvencijom, “u Sloveniji centralno tijelo odgovorno za slanje zahtjeva tijelima odgovornim za njihovo izvršenje u drugim državama ugovornicama nije nadležno za povrat prihoda u inostranstvu”.

Kako u Sloveniji nismo dobili odgovore, za pojašnjenje smo se obratili Sudu BiH

“Dana 11. septembra 2019. godine otvoren je izvršni postupak u Upravnom odjelu Suda BiH. Provjeravamo i tražimo adresu ili imovinu dužnika Roka Snežiča. Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH dostavila je informaciju da nemaju podataka o Roku Snežiču”, kazali su nam iz te institucije.

Rok Snežič se istovremeno čudi zašto su se slovenačke vlasti okrenule bosanskim kolegama, a ne hrvatskim, “gdje ima kuću uz obalu i gdje provodi pola godine”.

“Iznenađujuće je, međutim, da zakone niko nije pročitao, jer Slovenija i Bosna nemaju uzajamnost koja bi građanima BiH omogućila kupovinu nekretnina u Sloveniji, a slovenačkim građanima kupovinu nekretnina u BiH. U Bosni jer uopće ne mogu biti “, kazao je Snežič.

Informaciju više zatražili smo u Ministarstvu pravde Republike Slovenije

“Prema informacijama kojima raspolaže Ministarstvo pravde, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Europskih zajednica i njihovih država članica stupio je na snagu 1. juna 2015. godine i u jednoj od odredaba Sporazuma podrazumijeva jednostrano zalaganje Bosne i Hercegovine da građanima država članica EU (uključujući građane Republike Slovenije) omogući stjecanje imovinskih prava na njihovoj teritoriji nakon stupanja na snagu Sporazuma, te da prilagodi svoje zakonodavstvo u roku od šest godina od stupanja na snagu Sporazuma tako da se građani država članica EU izjednačavaju sa bosanskim državljanima u stjecanju imovinskih prava u Bosni i Hercegovini “, saopćeno nam je.

Ovo je dokaz zašto od Snežiča bh. vlasti ne mogu povratiti imovinu, jer se on vješto povlači iz kompanija. Dokument otkriva da je Snežič napustio kompaniju Isplata Odšteta u Ulici Branka Radičevića 14 u Banjaluci 4. avgusta 2011. godine, gdje je bio registrovan kao prokurista. Prema našim informacijama, kompanija je promijenila najmanje tri adrese, a kao osnivačica ili vlasnica kompanije navedena je Lidija Zrnić, Snežičeva dugogodišnja bliska prijateljica, od koje je posudio milion eura. Ona je preuzela i Snežičevu nekada centralnu kompaniju, Imperij, koja se bavi poreskim savjetovanjem. Snežič ističe da je Zrnić bila vlasnica  oko dva mjeseca, a sada je njen brat Bojan Zrnić vlasnik i direktor dugi niz godina. Prema našim informacijama, Tatjana Stojaković, koja je ujedno bila i direktorica, bila je prva vlasnica 2010. godine.

Snežičeva dugogodišnja bliska prijateljica Bojana Zrnić posjeduje nekoliko prestižnih automobila, od Mercedesa S do dva Maseratija. Na pitanje kako uvjerava prijatelja da mu posuđuje automobile, Snežič odgovara: “Treba stvoriti prijateljstvo”.

Snežić je vozio Maserati koji je u vlasništvu Bojan e Zrnić, a taj automobil bosanskih registarskih oznaka snimljen je ispred sjedišta Slovenačke demokratske stranke (SDS) u Trstenjakovoj ulici u  Ljubljani. Snežič javno kaže da su se on i premijer Janez Janša sprijateljili u zatvoru Dob ili Puščava, gdje su dijelili sobu, a sada je njegov savjetnik za poreznu politiku.

“Mi smo dobri prijatelji, neću govoriti o našoj vezi. Međutim, Janez Janša jedini je pravi premijer, jedini karizmatični vođa koji Sloveniju vodi na pravi put. Uvjeren sam da će vlada smanjiti poreze, posebno porez na dobit, i ukloniti lična opterećenja. vozila za pokušaj povratka stranog kapitala danas. ”

Ali, ko je savjetnik premijera? Riječ je o poreznom dužniku, a kako shvatamo stav Financijske uprave Republike Slovenije (Furs), njegov dug na dan 25. srpnja 2020. godine kreće se između pola  milijuna i milion eura. Prema našim neslužbenim informacijama, očekuje se da će ovaj dug uskoro isteći jer ističe desetogodišnji rok zastare, ali to nije potvrđeno na Fursu.

Snežič kaže da nije opterećen zastarom.

“Nije me briga da li stoji 800.000 eura ili 10.000.000 eura, jer ne dugujem ništa, jer su na moj transakcijski račun oporezovali promet – lična podizanja i zajam”., kaže Snežič.

Naime, između 2005. i 2007. godine, kada je prijavio prihod malo iznad minimalne zarade, Snežič je položio milion eura u gotovini i posjedovao četiri prestižna automobila – Maserati, Aston Martin, BMW, Porsche i još četiri stana.

Sada se postavlja pitanje kako će Furs i dalje tražiti povrat duga od Snežiča? Najvjerojatnije će, kao što je već spomenuto, prije zastarjeti.

“Ne dugujem ništa, što će se ispostaviti i na sudu. Svoj lični bankrot završio sam bez odricanja, što znači da sam još uvijek dužnik, ali ne u iznosu od 6,2 miliona eura, jer su potraživanja koja je podnio Vuk, Ne priznajem, jer su neutemeljeni”, navodi Snežič. (op. cit., 5,3 miliona eura potraživanja prijavila je kompanija DNV, nekada vlasništvo članova porodice bivšeg gradonačelnika Zavrča Mirana Vuka)

Prema našim pouzdanim informacijama, Snežiča istražuje Nacionalni istražni ured (NPU), gdje, zanimljivo, SDS, pa čak i premijer pokušavaju zaposliti svog kandidata, Snežičevu nekada blisku prijateljicu Petru Grah Lazar, kako je otkrio 24ur.

Snežič o svojoj prijateljici Petri Grah Lazar, najverovatnije novoj pomoćnici direktora NPU-a, ne želi ništa govoriti.

Rok Snežič tvrdi da istragu u NPU vode od 2018. godine, ali ga još niko nigdje nije zvao.

“Sve je politički motivirano, pa ću kao građanin zahtijevati unutarnju kontrolu. Istodobno ću podnijeti krivičnu prijavu zbog zlouporabe položaja, jer mi neko pod taktikom ljevičarske vlade ne može oduzeti život.”

Dokumentacijama smo potvrdili da su i Snežiča istraživale vlasti u BiH, iako on to uporno negira i dodaje, da ga nikada niko u BiH nije istraživao za kriminal počinjene u BiH”.

Ali nastavimo o Snežičevim vezama sa Janšinim SDS-om. Poznato je da je njegova supruga Klavdija Snežič nadzornica Nova24TV, a 2015. je u novi medijski projekat uložila 25 hiljada eura. Prema podacima iz Gvineje, Snežičeva je danas četvrti najveći vlasnik Nove24TV, odmah iza tri mađarska, ali vlasnički udio se smanjuje. Ako je 2015. posjedovao gotovo 20%, 2017. taj je udio pao na 2,4%, kao i danas. Dok Snežič tvrdi da je sigurno veći vlasnik, “budući da je naknadno kupila još 100 hiljada eura dionica”.

Od svih Snežičevih veza sa SDS-om, najviše je odjeknula ona afera sa ilegalnim zajmom za Janšinu stranku u iznosu od 450 hiljada eura, koji je osigurala Dijana Đuđić, a glavni protagonist bio je Snežič, što on stalno negira.

Prijedorčanka Đuđić i još dvojica osumnjičenih navodno su utajili 2,4 miliona evra poreza podižući gotovinu sa računa u Sloveniji i Austriji koje ona, prema našim informacijama, tada nije prijavila. Novac je potom prebačen preko kompanija koje su osnovali Miran Vuk I Rok  Snežič.

“Dijanu Đuđić poznajem jer znam puno ljudi u BiH, ali nikada se nisam bavio poslom. Inače nikada neću komentirati ljude iz Republike Srpske jer želim biti tamo i hodati u miru. ”

Akcije dovoljno govore o njihovoj vezi. Snežič i Đuđić barem su se jednom zabavljali za zajedničkim stolom, a zajedno su tri puta prelazili granicu. 7. aprila 2017. godine na graničnom prijelazu Rača, 23. septembra i 7. decembra 2017. godine na graničnom prijelazu Gradiška, što je bilo manje od dvije sedmice prije potpisivanja ugovora o zajmu sa SDS-om.