Tužiteljica Tužilaštva BiH Biljana Simeunović obavijestila je u ponedjeljak sve državne tužitelje i glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić da joj je nuđena pozicija glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za člana VSTV-a, saznaje Istraga.ba.

Ponudu su joj, navela je u svom dopisu tužiteljica Simeunović, prenijele tri državne tužiteljice. Njihova imena, za sada, nije otkrila.

faksimil pisma tužiteljice Biljane Simeunović

„Nadam se da će poslije čitanja ovog dopisa tužiteljica-kurir u prenosu tuđih zamisli i kombinatorike mene i druge kolege upoznati čija je bila osnovna zamisao da mi se ponudi gore navedeno mjesto, a da odustanem od kandidature za člana VSTV-a“, napisala je Simeumnovićeva.

Da pojasnimo, ove sedmice Tužilaštvo BiH bira svog predstavnika u VSTV-u, koji bi trebao naslijediti Jadranku Lokmić Misirača, još uvijek aktualnu potpredsjednicu VSTV-a. Odluku o novom predstavniku Tužilaštva BiH donose svi državni tužioci, i to tajnim glasanjem. Prema žrijebu VSTV-a, Tužilaštvo BiH mora izabrati svog predstavnika koji je srpske nacionalnosti i ženskog spola. Do sada su se za ovu poziciju kandidirale državne tužiteljice Biljana Simeunović, Vedrana Mijović i Violeta Mandić. Predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, prema informacijama Istrage, podržavaju Vedranu Mijović, državnu tužiteljicu koja je formirala predmet protiv predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca i koja je već ranije podigla optužnicu protiv bivšeg ministra sigurnosti Dragana Mektića. Ukoliko Vedrana Mijović bude izabrana u VSTV, Milan Tegeltija će, ponovo, preuzeti većinu u toj instituciji, s obzirom na to da njegova potpredsjednica i dosadašnja predstavnica Tužilaštva BIH u VSTV-u  Jadranka Lokmić Misirača ne učestvuje u radu zbog bolesti.

Kako bi tužiteljicu Biljanu Simeunović izbacili iz „utrke“ za člana VSTV-a, Tegeltija je, preko svog prijatelja Muhameda Ajanovića, inače dekana Stomatološkog fakulteta u Sarajevu, na portalu Raport.ba plasirao tekst o tome kako je Biljana Simeunović „kadar SDA“. Istim tekstom podržana je kandidatura tužiteljice Vedrane Mijović, inače kćerke SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja.

tužiteljica Vedrana Mijović, Tegeltijina favoritkinja
tužiteljica Vedrana Mijović, Tegeltijina favoritkinja

Upravo taj tekst nagnao je tužiteljicu Simeunović da u ponedjeljak pošalje mail svim svojim kolegama i glavnoj tužiteljici.

„Poštovane kolege, dostavljam vama i Glavnom tužiocu tekst objavljen na portalu raport.ba radi upoznavanja, a u nadi da će se brzo saznati ko iz Tužilaštva BiH stoji iza ovog teksta kojim se narušava ne samo moj moralni i profesionalni integritet, već integritet kolega pomenutih u istom i samog Tužilaštva BiH“, napisala je Biljana Simeunović.

U tekstu objavljenom na Raportu je navedeno da je Biljana Simeunović bliska predsjedniku Suda BiH Ranku Debevecu koji lobira za nju.

„Što se tiče gospodina Debeveca sa istim sam bliska kao i sa svakim kolegom iz Tužilaštva BiH. Predmet Debevec i rad koleginice Mijović nije nikada bio u sferi moga interesovanja i o predmetima znam onoliko koliko je objavljeno u medijima i iz priča Jadranke Loikmić Misirača, sadašnje članice VSTV-a BiH, a čije se ime u tekstu portala raport.ba ne pominje“, piše tužiteljica Simeunović.

faksimil pisma tužiteljice Simeunović
faksimil pisma tužiteljice Simeunović

Nadalje, državna tužiteljica Simeunović navodi da joj je „već duže vrijeme poznato kome je, kada i zašto obećano da će biti izabran za člana VSTV-a BiH“, te koje osobe „rade na ostvarenju tog obećanja“.

„Smatram da Tužilaštvo BiH mora imati pravilnik kojim se regulišu postupanja u izboru člana VSTV-a iz reda tužilaca Tužilaštva BiH. To je postupak koji se ne može sprovoditi na osnovu trenutne inspiracije pojedinca ili pojedinaca, bez obzira koju funkciju obavljaju u Tužilaštvu BiH“, piše u dopisu Biljane Simeunović.

Na kraju, državna tužiteljica Simeunović koja se kandidirala za članicu VSTV-a piše o ponudama koje je dobila.

„Nadam se da će poslije čitanja teksta iz portala raport.ba i mog dopisa, tri tužiteljice upoznati ostale kolege čija je namjera da mi se ponudi mjesto Glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini, ako odustanem od kandidature za člana VSTV-a BiH, a jedna od tužiteljica i koji je moj odgovor, bar onaj slikoviti“, navela je državna tužiteljica Biljana Simeunović.

Prema informacijama Istrage, pojedini tužitelji Tužilaštva BiH su već reagirali na ovaj mail, te su u odgovoru koji je dostupan svim tužiteljima naveli da u navodima Biljane Simeunović postoje elementi krivičnog djela, te da bi trebalo ispitati ko joj je i u ime koga iz Tužilaštva BiH nudio funkciju u Bijeljini.

Ranije smo objavljivali da  Milan Tegeltija i Gordana Tadić namjeravaju u VSTV-u instalirati tužiteljicu Vedranu Mijović. Kako bi joj olakšali izbor, Tegeltija i drugi su, prema informacijama Istrage, „ubijedili“ tužiteljicu Ivanu Petković da ne lobira za sebe. Međutim, u igri su ostale još Violeta Mandić i Biljana Simeunović. Da bi razbio glasove Biljane Simeunović i time olakšao izbor Vedrane Mijović, u lobiranje se uključio i državni tužilac Dubravko Čampara koji je „ubijedio“ Violetu Mandić da je ona kandidat koji ima šansu. No, posljednih dana toga su postali svjesni i drugi državni tužitelji koji ne podržavaju Vedranu Mijović, pa su se uključili u lobiranje za Biljanu Simeunović. Svjesni opasnosti, Tegeltija i Gordana Tadić su, potom, krenuli u diskreditaciju Biljane Simeunović.