Državna tužiteljica Biljana Simeunović obavijestila je rukovodstvo Tužilaštva BiH da joj je tužiteljica Ozrenka Nešković u ime glavne državne tužiteljice Gordane Tadić nudila funkciju glavne tužiteljice u Okružnom tužilaštvu u Bijeljini, a da zauzvrat odustane od kandidature za članicu VSTV-a.

Istraga.ba došla je u posjed novog pisma koje je tužiteljica Simeunović u utorak poslala na najmanje pet adresa u kojem detaljno navodi ko je iz Tužilaštva Bih pokušao trgovati uticajem.

“Dana 15. 9. 2020. godine tužilac Nešković Ozrenka došla je u moju kancelariju i rekla mi sljedeće: Pozvat će te u kabinet Glavna tužiteljica i ponuditi da povučeš kandidaturu za člana VSTV-a, a da ti se srediti da budeš Glavni tužilac u Bijeljini. Istog momenta sam rekla – ne dolazi u obzir. Nabijem vas na k…. sve, i tebe i Glavnu, i Milana, i Novaka. U tom momentu je u moju kancelariju ulazio kolega tužilac i čuo je naš prethodni razgovor i moju reakciju”, napisala je Biljana Simeunović.

Tri dana nakon što je tužiteljica Simeunović odbila ponudu, u Kabinetu Glavne državne tužiteljice Gordane Tadić zavladala je panika.

“U petak 18.9. 2020.godine u moju kancelariju je došla stručna savjetnica Vedrana Maslić i rekla sljedeće: Evo mene kao poštar, da Vam kažem da je tužiteljica Jadranka Lokmić Misirača poručila da ona nema ništa sa prijedlogom odustanete od kandidature za člana VSTV-a i ponudom za radno mjesto Glavnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Bijeljini”, navela je tužiteljica Simeunović.

Očito je, nastavlja dalje, Jadranka Lokmić Misirača imala saznanja da se razgovaralo o ponudii i kakva je bila moja reakcija u razgovoru sa Ozrenkom. Nakon jutarnje posjete 18. 9., glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je u popodnevnim satima Biljanu Simeunović pozvala na razgovor.

“Glavna tužiteljica mi je, ničim izazvana, rekla sljedeće: Evo, Ozrenka neki dan kaže da ti se ponudi mjesto glavnog tužioca u Bijeljini, a da odustaneš od kandidature za VSTV, a ja sam joj rekla, kako ćemo, mi to ne možemo”. Zbog čega sam bila tema razgovora između tužilaca Jadranke, Gordane i Ozrenke i kome je smetala moja kandidatura znam, a to treba da objasne učesnici razgovora o ovoj temi”, piše u pismu Biljane Simeunović.

Uprkos svemu, glavna državna tužiteljica Gordana Tadić je odlučila da Ozrenku Nešković imenuje za člana Komisije za verifikaciju i nadzor izbora člana VSTV-a. Izbori zu zakazani za četvrtak ujutro, a svi državni tužioci će birati svoju predstavnicu,  koja mora biti srpske nacionalnosti, u VSTV. Kandidatkinje su – Biljana Simeunović, Vedrana Mijović, Ivana Petković i Violeta Mandić. Tužiteljica Vedrana Mijović je kandidatkinja iza koje stoje predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija i Gordana Tadić. Jedna od četiri navedene tužiteljice će zamijeniti u VSTV-u Jadranku Lokmić Misirača. Ukoliko Biljana Simeunović bude izabrana, to bi moglo ugroziti većinu koju u VSTV-u ima Milan Tegeltija. Upravo zbog toga, čelnici VSTV-a i Tužilaštva BiH su odlučili da podrže Vedranu Mijović za buduću članicu VSTV-a. Vedrana Mijović je kćerka SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja i ona je postupajuća tužiteljicima u predmetima protiv Dragana Mektića i Ranka Debeveca.

U srijedu popodne, odnosno dan uoči izbora člana VSTV-a, uplašena pismom Biljane Simeunović Gordana  Tadić je Ozrenku Nešković “izbacila” iz Komisije za izbor i nadzor. Na njeno mjesto je postavljen Ljubo Badnjar, također tužilac blizak Gordani Tadić.