Državna tužiteljica Gordana Tadić izvijestila je, preko svog svakodnevnog Avaza Miralema Aščića, javnost da je pred bh. pravosuđem dobila tužbu protiv novinara Slobodne Bosne koji su objavili da je ona, u ljeto 2019. godine putovala u Neumi i da je taj službeni put knjižila kao – put u inostranstvo.

“Uzalud kampanja”, konstatuje Avaz i dodaje da su novinari Slobodne Bosne izmislili i hotel Jadran u Neumu.

tekst Avaza zasnovan na izjavama Gordane Tadić

 

Općinski sud u Sarajevu, tako, temljem izjava Gordane Tadić i pisanja Dnevnog avaza konstatira kako je priča o putovanju Gordane Tadić u Neum, odnosno inostranstvo, izmišljena. A evo dokaza. Na portalu javnih nabavki i danas je dostupno obavještenje o dodjeli ugovora za neprioritetne usluge broj 435-0-2-206-7-223/19. Ugovorni organ je Tužilaštvo BiH kojim rukovodi glavna državna tužiteljica Gordana Tadić. U rubrici “kratak opis predmeta ugovora” piše – smještaj u inozemstvu. U opisu piše – usluge hotelskog smještaja, dok je u rubrici ponuđač navedeno – Hotel Jadran.

Obavještenje na portalu javnih nabavki

Dakle, Tužilaštvo BiH je, bez sumnje, platilo “smještaj u inozemstvu” u neumskom hotelu Jadran. Gordana Tadić, pak, preko Avaza piše da takav hotel i ne postoji u Neumu. Pa, da vidimo šta kaže Google pretraga.

“Dobro došli u Hotel JADRAN, na prelijepoj Neumskoj rivijeri, gdje Vas srdačno očekuje obitelji Lovrić sa svojim suradnicima”, piše u opisu videa koji se nalazi na ovom linku.

Hotel se nalazi, piše dalje, neposredno uz Jadransku turističku magistralu, koja prolazi kroz Neum.

“S hotelskih terasa pruža se predivan pogled na more i zaljev Neum – Klek, kao i na jedinstvene i očaravajuće zalaske sunca u kojima možete uživati ispijajući večernju kavicu”, navedeno je na stranici.

Glasnik Gordane Tadić, pak, tvrdi da je sve izmišljeno. Hotel Jadran o kojem je pisala Slobodna Bosna, po Avazu, ne postoji, kao što Tužilaštvo BiH kojim rukovodi Gordana Tadić “nikad nije imalo nikakav ugovor” sa Hotelom Jadran u Neumu koji je za Državno tužilaštvo – inozemstvo. Osim toga, Avaz citira i Gordanu Tadić koja kaže da “nije koristila hrvatsku putovnicu”.

“Obavještavamo vas da će glavni tužitelj Tužilaštva BiH Gordana Tadić, broj RH putovnice 01319974 izdata 11.01.2016. godine, službeno putovati u Neum”, navedeno je u dopisu koji je krajem maja 2019. godine Tužilaštvo BiH poslalo Ministarstvu vanjskih poslova BiH.

Tadićeva je putovnicu Republike Hrvatske koristila u junu, prilikom prelaska graničnih prelaza Doljani i Klek. I sve je lako dokazivo, ukoliko bi Tužilaštvo BiH i Općinski sud u Sarajevu presuđivali na osnovu činjenica, a ne na osnovu utisaka glasnika iz “najviše zgrade na Balkanu”.