Federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara ponovo je optužio Istragu da je “izmislila priču” o zapošljavanju četiri državna službenika u tu instituciju.  Ali kada se zbroji i oduzme sve što je ministar rekao, njegova izjava bi zvučala ovako – “niko nije zaposlen”, osim što je “jedno je zaposleno”, “za neke su konkursi završeni” i “bit će primljeni samo najbolji”. Ko ne vjeruje, neka pažljivo čita.

“Pa, vidite, dakle. To su, onako, kao prvo, lažni su tekstovi da su još zaposlena dva čovjeka i jedna ženska osoba i muško. Dakle, uopće nisu zaposleni niti rade”, kazao je gender senzitivni ministar Čampara gostujući u programu N1.

Šezdeset sekundi kasnije, neko je, ipak, zaposlen.

“Zaposlena je jedna osoba. Za dvije osobe uopće nisu zaposlene i treća je moja savjetnica koja uopće ne radi kao državni službenik. već kao savjetnik koja je , by the way, deset godina državni službenik. Tako da mislim”, priznat će, ne baš rječito, kao pravnik ministar Čampara.

Ili, možda nije samo jedna osoba? Zvonko Komšić je pitao: “A ovo četvero ljudi, jesu li prošli natječaj?”.

“Neki su prošli natječaji, neki su još u toku. Ti natječaji traju po godinu dana. Dakle, ja želim samo ovo da kažem, da svako onaj ko bude prvi na listi, ko bude imao najviše bodova, ko bude imao kompentencije taj će biti primljen u ministarstvo”, odgovorio je dosljedni ministar.

Onda je, opet, rekao da će “biti zaposlen samo onaj ko bude najbolji na konkursnoj proceduri koju provodi Agencija za državnu službu i koji bude prvi na listi i koji bude ispunjavao sve kriterije”.

Pa, da vidimo sta kažu u Agenciji za državnu službu FBiH. Idemo redom. Javni konkurs za popunu radnog mjesta državog službenika u federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova – Kabinet ministra, Odsjek za studijsko-analitičke poslove i poslove izrade programa i projekata za potrebe policije iz oblasti evropskih integracija – šef Odsjeka – jedan izvršilac.

“Najuspješniji kandidat je Mirela Bubalo”, kazali su nam u Agenciji za državnu službu FBiH.

“Ona je savjetnik, Ona radi na poziciji savjetnika. Nije tačno da je državni službenik”, tvrdi ministar.

I ovo je istina. Mirela Bubalo je bila savjetnik ministra Čampare, direktno vezana za njegov mandat. Onda je u julu raspisan konkurs za nju.

Konkurs za prijateljice koje nisu najbolje

U novembru 2020. godine je izabrana kao nauspješniji kandidat za državnog službenika u FMUP-u. Dobila je rješenje za državnog službenika i onda je zamrznula svoje radno mjesto nakon čega se vratila za savjetnicu s obzirom na to da je savjetnička plaća – veća. Dakle, Mirela Bubalo je izabrana za državnu službenicu u FMUP-u. Dobila je rješenje za državog službenika, ali će, do daljnjeg, obavljati savjetničke i druge poslove za ministra Čamparu. Njeno radno mjesto u državnoj službi je do daljnjeg – zamrzuto.

Idemo dalje. Javni konkurs za popunu radnog mjesta državog službenika u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova – Odsjek za opće poslove – stručni savjetnik za kulturno-umjetničke aktivnosti i edukaciju – jedan izvršilac.

“Obavještavamo Vas da je javni konkurs, objavljen u Službenim novinama Federacije BiH od 10. jula 2020. godine, za radno mjesto Stručni savjetnik za kulturno-umjetničke aktivnosti i edukaciju – okončan”, piše u Obavještenju koje je Agencija za državnu službu FBiH 12. januara ove godina uputila Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova.

“Na ovom konkursu najuspješniji kandidat bila je Amina Alihodžić”, rečeno nam je u Agenciji za državnu službu FBIH.

“Ona nije najbolja prijateljica Mirele Bubalo”, kazat će ministar Čampara.

Možda nije najbolja, ali Amina Ćato Alihodžić jeste prijateljica Mirele Bubalo i saradnica u Federalnom ministarstu unutrašnjih poslova koja je, sada, postala – državna službenica zadužena za “kulturno-umjetničke aktivnosti”.

Nastavljamo konkursne procedure. Među “dva čovjeka, jednom ženskom osobom i muškarcem” nalazi se i ime Ervina Mušinovića, bivšeg novinara-urednika portala Klix, povremenog saradnika u FMUP-u i budućeg državnog službenika u FMUP-u raspoređenog na poziciju – vaspitača. Evo konkursa.

Kokurs za “dva čovjeka, jednu žensku osobu i muškarca”

A evo i odgovora Agencije za državnu službu.

“Najuspješniji kandidat na ovom konkursu je Ervin Mušinović”, naveli su nam iz Agencije za državnu službu FBiH i pojasnili da je njegovo Rješenje “došlo” 15. januara.

Ervin Mušinović, vaspitač i džentlmen

Dakle, minister Čampara je zaposlio već tri državna službenika. A gdje je četvrti?

“Milica Vučetić je izabrana na konkursu za državnog službenika u FMUP-u i rješenje je dostavljeno 23.12. 2020. godine”, kazali su nam u Agenciji za državnu službu FBiH.

Pitale su kolege sa N1 da li će biti zaposlena i njihova kolegica Vučetić. Čampara je kazao da ne zna. A ne zna, jer nadležne agencije trenutno vrše sigurnosne provjere za najuspješniju kandidatkinju na konkursu za državnu službenicu – Milicu Vučetić.