Zdravko Krivokapić, predsjednik Vlade Crne Gore, u posjeti je Bosni i Hercegovini.

“Dobro jutro BiH. Ovo je moja prva bilateralna posjeta regionu. Siguran sam da ćemo potvrditi naše dobre odnose i utabati staze za nove uspjehe koji će naš region učiniti dijelom EU”, napisao je crnogorski premijer.

Dočekan je uz najviše državne počasti. Vojni stroj, raport, zastave Bosne i Hercegovine i Crne Gore, počasti…

Prva posjeta jednoj državi regiona protiče uz najviše državne atribute. Odnosi između dvije države su dobri. Gotovo da nije bilo otvorenih pitanja. A onda su Krivokapićevi ministri počeli propitivati suverenitet Bosne i Hercegovine, piše politicki.ba.

U nekoliko službenih posjeta našoj državi sastajali su se gotovo isključivo s kadrovima Milorada Dodika u državnim institucijama.

Na sastancima i potonjim terevenkama u Trebinju i Banja Luci zastava Bosne i Hercegovine, tokom službenih razgovora, nije postojala.

Time su Krivokapićevi “eksperti” i “apostoli” preuzeli matricu beogradskog “srpskog sveta”.

No, na domaćem terenu otišli su i nekoliko koraka dalje – intenzivirani su napadi i provociranje Bošnjaka Crne Gore, a bošnjački kadrovi brutalno su uklanjani s državnih pozicija.

Mediji su gotovo pa i prestali objavljivati svakodnevna skrnavljena bošnjačke i imovine Islamske zajednice.

Stotine Bošnjaka politički je eliminirano iz institucija.Nije se prezalo da se usred mandata smijeni direktor ili član uprave neke od crnogorskih institucija, državni službenici u ministarstvima.

Bez najave, bez validnog objašnjenja. “Sječa” Bošnjaka provodi se i po horizontali i po vertikali. Gotovo po pravilu, na njihova mjesta postavljaju se Srbi.

Edina Dešić, generalna direktorka Direktorata za zapošljavanje Crne Gore ekspresno je smijenjena. Predvodnica litija ju je zamijenila.

Slično se desilo i Adnanu Muhaoviću. On je bio tek član Uprave Željeznica Crne Gore. No, njegovo mjesto zapalo je za oko nekom drugom “litijašu”.

Izuzetak je Alija Košuta.

Ne! Nije on pošteđen! I njega je Krivokapićeva vlada ekspresno smijenila usred mandata. Crnogorski zvaničnici tvrde da je to mjesto zapalo za oko osobi za koju tvrde da je kum Dritana Abazovića.

Kada se danas bh., a posebno bošnjački zvaničnici budu smješkali, rukovali i slikali s Krivokapićem, ko će mu, barem, prišapnuti da u Crnoj Gori ima i Bošnjaka i da političko etničko čišćenje – makar – nije u skladu s evropskom porukom koju je gost iz Podgorice jutros emitirao na Sarajevskom aerodromu?