Tužilaštvo BiH pokrenulo je istražne radnje protiv čelnika Centralne izborne komisije BiH, saznaje Istraga. Predmet je formiran na osnovu pritužbe Hrvatskog narodnog sabora BiH (HNS) a postupajuća tužiteljica je Vedrana Mijović.

U Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) potvrdili su nam da  po nalogu Tužilaštva BiH već provode određene radnje. Potvrdu smo dobili i u Centralnoj izbornoj komisiji BiH. gdje su nam kazali da istražitelji već saslušavaju službenike te institucije i traže određenu dokumentaciju koja se odnosi na odluke CIK-a u vezi sa glasanjem putem pošte. Istraga.ba saznaje da je trenutno u fokusu Teslić u kojem je HDZ BiH za 70 glasova izgubio mandat u lokalnoj Skupštini. Upravo taj HDZ-ov mandat je bio presudan da SNSD Milorada Dodika u Skupštini opštine Teslić izgubi većinu.

čelnik HNS-a Dragan Čović
“Pravosuđe i međunarodne institucije moraju reagirati na skandalozne odluke SIP-a i izbornu krađu. Službeno okončanje izbornog procesa vezanog za nedavno održane lokalne izbore u Bosni i Hercegovini, nažalost, u praksi je pokazalo sve ono na što kao krovna organizacija hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini mjesecima već upozoravamo”, navedeno je u saopćenju Hrvatskog narodnog sabora BiH koje je 6. decembra prošle godine objavljeno i na službenoj web stranici Hrvatske demokratske zajednice BiH.
U tom je saopćenju navedeno da je HDZ smatra da je CIK, poništavajući dio glasova onih koji su se prijavili za glasanje putem pošte, počinio brojne manipulacije u općina Gornji Vakuf, Srebrenik, Kalesija i Teslić.
“Pozivamo nadležne pravosudne institucije da se uključe u ovaj krajnje netransparentan, nedemokratski i nezakonski izborni proces i pokažu pravnu državu na djelu, naveli su tada.
Pozivu HNS-a ubrzo se odazvalo Tužilaštvo BiH kojim rukovodi Gordana Tadić, prva rodica potpredsjednika HDZ-a BiH Mije Krešića. Predmetom je zadužena tužiteljica Vedrana Mijović, kćerka SNSD-ovog kadra Slavka Jovičića Slavuja. I istražne radnje su započete.
postupajuća tužiteljica Vedrana Mijović
Podsjetimo, u septembru prošle godine, SDS-ov načelnik i kandidat Milan Miličević upozorio je da vladajuće partije predvođene SNSD-om spremaju veliku izbornu krađu za lokalne koji su trebali biti održani dva mjeseca kasnije.
“Vladajuće stranke pripremaju veliku izbornu krađu zloupotrebom glasanja putem pošte, a samo u Tesliću je zabilježeno više stotina slučajeva krađe ličnih podataka i fiktivnog prijavljivanja”, ustvrdio je tada načelnik Teslića Milan Miličević.

Prvobitno je za glasanje putem pošte sa područja općine Teslić bilo prijavljeno 3298 birača, što je duplo više nego što je bilo prijavljeno za Opće izbore 2018. godine. U odnosu na Lokalne izbore 2016. godine, broj je učetvorostručen. Nakon provedene analize, Centralna izborna komisija BiH je neposredno pred izbore u novembru 2020. godine uklonila znatan dio glasača putem pošte, jer je utvrđeno da su prijavljeni na fiktivnim adresama i da je došlo do krađe identiteta brojnih stanovnika te općine. Na kraju je od 3298 prvobitno prijavljenih glasača putem pošte, u Tesliću priznato 1557 glasova. Najviše su ih imali SNSD (430) i HDZ BiH (342). Zahvaljujući glasovima iz dijaspore, HDZ je osvojio ukupno 621 glas, što je bilo nedovoljno za mandat u Skupštini opštine Teslić. Nedostajalo im je, već smo naveli, 70 glasova. Ukratko, da CIK nije poništio fiktivne glasove putem pošte, HDZ BiH bi danas bio skupštinske većine sa SNSD-om u tom gradu.

Otkako je u martu prošle godine izabran trenutni saziv CIK-a, HDZ i SNSD nastoje stušiti tu instituciju, tvrdeći da su članovi Komisije nezakonito izabrani. Kadrovi HDZ-a BiH pokrenuli su sudski postupak zbog izbora članova CIK-a, a istovremeno ne dopuštaju da predstavnici ove Komisije budu dio Interresorne radne grupe za izmjenu Izbornog zakona BiH. Na kraju je u sve uključeno Tužilaštvo BiH kojim rukovodi Gordana Tadić, glavna tužiteljica bliska SNSD-u i HDZ-u BiH.