Tužilaštvo BiH u utorak je, putem Ministarstva pravde BiH, zatražilo informacije od ukrajinskih vlasti u vezi sa slučajem ikona, potvrđeno je za Istragu u tom Ministarstvu.

Predmet nosi oznaku “KTA”, što znači da Tužilaštvo BiH još uvijek nije odredilo koje je krivično djelo u pitanju niti ko su osobe odgovorne za radnje koje bi mogle biti protupravne,. Postupajuća tužiteljica u ovom predmetu je, prema informacijama Istrage, Bojana Jolović koja je tek krajem oktobra prošle godine imenovana za državnu tužiteljicu.

Zamolnica Tužilaštva BiH uupućena je nakon što smo u ponedjeljak objavili da su državni tužioci obmanuli javnost kada su 6. januara saopćili da su počeli prikupljati dokaze u predmetu “ikona”, formiranog nakon što je objavljeno da je Milorad Dodik ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio ikonu koja potiče iz ukrajinskog grada Luganska koji se nalazi pod okupacijom proruskih paravojnih formacija. Glasnogovornik  Boris Grubešić tada je za N1 izjavio da u Tužilaštvo BiH, u okviru navedenog predmeta provodi radnje i aktivnosti” i da su poslali “zahtjeve za prikupljenje dokumentacije putem međunarodne pravne pomoći”.Međutim, taj zahtjev nije bio upućen sve dok Istraga.ba nije objavila da državni tužioci ombanjuju javnost.

“Zamolnice domaćih pravosudnih organa za međunarodnu pravnu pomoć dostavljaju se stranim pravosudnim organima posredstvom Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine“, navedeno je u članu 4 ovog Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći BiH.

Tek trideset dana nakon “formiranja predmeta” Tužilaštvo BiH je ukrajinskim vlastima uputilo zamolnicu kojom traži dostavu informacija o ikoni koju je Dodik poklonio Lavrovu, a koja je, oprema tvrdnjama ukrajinskih vlasti, ukradena iz Luganska, grada koji je pod kontrolom proruskih paravojnih formacija.