“Sve ide svojim tokom”, kaže za Istraga.ba Berina Alihodžić, članica Visokog sudskog i tužilačkog vijeća koju smo u petak upitali zašto do početka ove sedmice Gordani Tadić na odgovor nije dostavljena disciplinska tužba koju je 2. aprila ove godine protiv glavne državne tužiteljice podnio Ured disciplinskog tužioca.

A pitali smo je zbog toga što je Alihodžićeva i članica Prvostepene disciplinske komisije u predmetu protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.

“Ne mogu vam više detalja reći osim da sve ide svojim tokom”, ponovit će Berina Alihodžić nakon što je upitana kada će Disciplinska komisija razmatrati navode UDT-a.

Osim nje, u Komisiji su još Mirza Đozo, okružni tužilac iz Istočnog Sarajeva, te Sanela Butigan-Gorušanović, potpredsjednica VSTV-a BIH.

Upravo se Butigan-Gorušanović našla na udaru “anonimnih” podnositelja prijava nakon što je postalo izvjesno da će biti članica Disciplinske komisije koja će odlučivati u slučaju Gordana Tadić. Osim toga, državni tužilac Oleg Čavka, svega nekoliko dana nakon podizanja tužbe protiv glavne tužiteljice Tužilaštva BiH, počeo je provjere protiv drugih pravosudnih institucija tražeći informacije da li one poštuju Zakon o zaštiti tajnih podataka. Tek da podsjetimo, UDT, pored ostalog, tereti Gordanu Tadić da je kršila odredbe Zakona o zaštiti tajnih podataka tako što stručne saradnike i ostalo osoblje Tužilaštva BiH nije slala na “sigurnosne provjere”. I, da bi proces bio zaokružen, u Tužilaštvo BiH i VSTV je pristigla prijava protiv Biljane Simeunović, druge potpredsjednice VSTV-a koju Gordana Tadić i Milan Tegeltija smatraju odgovornom za to što je bivši predsjednik VSTV-a izgubio većinu u Vijeću, nakon čega je morao odstupiti. Slijede detalji.

Disciplinska tužba protiv Gordane Tadić je, rekosmo, podnesena 2. aprila ove godine, a već sredinom aprila bilo je izvjesno da će Sanela Gorušanović-Butigan biti jedna od članica Prvostepene komisije koja će razmatrati tužbu. Odmah nakon sjednice VSTV-a, održane 14. i 15. aprila, anonimni prijavitelji dostavili su VSTV-u prijavu protiv nje i člana Vijeća Selima Karamehića.

prijava protiv Sanele Butigan-Gorušanović

U prijavi se navodi da je Sanela Butigan – Gorušanović pomogla kćerki svoje prijateljice prilikom ocjenjivanja na konkursu za izbor sudije Općinskog suda u Sarajevu. Osim članovima VSTV-a, anonimka je, tako barem piše, dostavljena i ambasadama Ruske Federacije i SAD-a. Sve se to, rekosmo, dešava petnaestak dana nakon što je UDT pritiv Gordane Tadić podnio tužbu protiv koju bi, pored ostalih, trebala razmatrati prijavljena Sanela Butigan-Gorušanović.

Tužba protiv Gordane Tadić sadrži četiri tačke, a drugom tačkom su obuhvaćeni prekršaji u vezi sa pristupom tajnim podacima. Mada po Zakonu o zaštiti tajnih podataka tužioci ne prolaze proces sigurnosnih provjera, to se ne odnosi na njihove saradnike i drugo osoblje zaposleno u tužilaštvima. Međutim, Gordana Tadić kao glavna državna tužiteljica nikada nije uposlenike Tužilaštva BiH slala na sigurnosne provjere. Štaviše, upozoravali su je na to iz Ministarstva sigurnosti BiH i iz VSTV-a, ali ona nije mijenjala svoju odluku. Naprotiv, naredila je provođenje istrage protiv članova Komisije za sigurnosne provjere. Predmetom je, za promjenu, zadužen državni tužilac Oleg Čavka. Tako tužilac Čavka, četiri dana nakon što je protiv Tadićeve podnesena disciplinska tužba, 6. aprila 2021. godine, dostavlja Ministarstvu sigurnosti BiH akt kojim traži informacije iz odjela zaduženog za sigurnosne provjere.

“Stoga je potrebno odmah da nam dostavite podatke o svim tužilaštvima u BiH, okružnim u Republici Srpskoj, kantonalnim u FBiH, Federalnom tužilaštvu FBIH, Republičkom tužilaštvu RS, a koji su donijeli odgovarajuće opšte akte o usaglašenosti vlastitih institucija sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, a na koje je mišljenje dao Državni sigurnosni organ. Tražene podatke trebate da upotpunite i podacila da li je VSTV donijelo provedbene akte i da li je na te akte prethodno dalo saglasnost vaše Ministarstvo, te da li pojedine organizacije VSTV-a, poput Direktorata, UDT-a donose vlastite provedbene akte na koje državni sigurnosni organ daje saglasnost”, naveo je državni tužilac Oleg Čavka.

Ovaj dokument je, rekosmo, Čavka uputio 6. aprila, odnosno četiri dana nakon što je UDT VSTV-u dostavio tužbu protiv Gordane Tadić kojom se glavna državna tužiteljica tereti i za kršenje Zakona o zaštiti tajnih podataka.

I, nakon svega, početkom posljednje aprilske sedmice Tužilaštvu BiH i VSTV-u je dostavljena prijava protiv potpredsjednice VSTV-a Biljane Simeunović.U prijavi je navedeno da je ona, navodno, počinila krivično djelo prilikom prodaje kuće u Bijeljini. Upravo o toj kući je 23. septembra prošle godine pisao portal Raport u trenucima kada su Milan Tegeltija njegov prijatelj Muhamed Ajanović i Gordana Tadić pokušavali spriječiti izbor Biljane Simenović u Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH.