Tužilaštvo BiH ponovo je predložilo da Sud BiH zabrani federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugim optuženim u slučaju Respiratori obavljanje službene dužnosti, saznaje Istraga.ba iz izvora bliskih državnim tužiocima koji zastupaju ovu optužnicu.

Osim ovoga, postupajući tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić predložili su i da se Novaliću i drugima zabrani komuniciranje sa službenicima Vlade FBiH. Iako su tužioci prijedlog ovih mjera namjeravali pročitati na glavnom pretresu koji je održan danas (srijeda), sudsko vijeće je to zabranilo nakon što je odbrana izrazila negodovanje zbog ponašanja postupajućeg tužioca Pašića.

“Tužilac (Džermin Pašić) na sve načine pokušava da na današnjem ročištu pročita ovaj prijelog kao da je nekome izvan ove sudnice obećao da će to učiniti”, kazala je Senka Nožica, braniteljica Jelke Milićević.

Branitelji drugih optuženih u ovom predmetu su kazali da je skoro pa nevjerovatno što su tužioci skoro dva mjeseca nakon podizanja optužnice zatražili izricanje mjera zabrane obavljanje dužnosti  federalnom premijeru i ministrici finansija.

Već ranije je Sud BiH odbijao prijedloge Tužilaštva BiH da se Fadilu Novaliću zabrani obavljanje dužnosti premijera. Prvi put je to bilo u maju prošle godine kada je Novalić po nalogu Džermina Pašića uhapšen zbog slučaja Respiratori. Od Suda BiH tadan je zatraženo određivanje pritvora Novaliću, Fahrudinu Solaku i Fikretu Hodžiću. Prijedlog je odbijen i određene su mjere zabrane, ali ne i zabrana obavljanja dužnosti premijera. Početkom avgusta prošle godine Sud BiH je ukinuo sve mjere zabrane prema Novaliću i drugima tada samo osumnjičenim u slučaju Respiratori. Optužnica protiv Novalića, Solaka, Hodžića i Jelke Milićević podignuta je 4. decembra prošle godine. Tužilaštvo BiH tada nije predložilo mjere zabrane prema optuženima. No, dva i po mjeseca kasnije postupajući tužilac Džermin Pašić se “sjetio” da Novalić i Jelka Milićević trenutno obavljaju funkcije u Vladi FBiH. Ono što je bitno naglasiti, prijedlog Tužilaštva BiH da se Novaliću zabrani obavljanje premijerske dužnosti dolazi istog trenutka kada je lider HDZ-a Dragan Čović postavio rok za usvajanje izmjerna Izbornog zakona BiH koji bi omogućio vječnu vladavinu HDZ-a BiH.