Predsjednik stranke i državni parlamentarac ujedno je i predsjednik jednog od dva sindikata RMU Banovići.Načelnik Općine i i visokopozicionirani kadar druge stranke formalno je član drugog sindikata RMU Banovići.

Prvi je u Banovićima poznat kao Kuko, a drugog znaju kao Begu. Nekada su bili jedno i u kafani su “Kod Beće”, u kasnim noćnim satima, slušali Braću Bojiće.

“Pjesma (h)ori od Braće Bojića, za legendu Mirsada Kukića. Za rudare, raju Banovića, svima selam od Mirse Kukića”, glase stihovi pjesme posvećene predsjedniku PDA, državnom zastupniku i predsjedniku Sindikata RMU Banovići.

Otkako su se u martu 2018. godine politički sukobili, Bego Gutić je ostao u SDA i nije imao izbora. Morao je izgraditi vlastiti mit i za početak mu je bila potrebna pjesma. Otpjevali su je, u malo bržem ritmu od Braće Bojića, Miralem i Hare.

“Bego Gutić, pravi lider to je, iza njega Banovići stoje. Bego Gutić, ponos Omazića, cijele Bosne, a i Banovića”, pjevali su uz zvuk violine Miralem i Hari dok je umjesto spota pjesma ilustrovana fotografijom Bege Gutića  iz vremena kada je bio kantonalni ministar.

Ponosni Omazići spremno su dočekali stranački predizborni skup u jesen 2016. godine. Desetine zelenih zastava bilo je podignuto visoki u zrak. Okupljena masa je skandirala “SDA, SDA, SDA”. Prvi govor je držao Bego Gutić. Koji minut kasnije, Bego je oduševljeno aplaudirao dok je aktivistica čitala najavu: “Dragi prijatelji, na čelu ovog tima nalazi se čovjek koji je osnivač Stranke demokratske akcije na području Općine Banovići. Čovjek koji je provodio sve teške i mukotrpne akcije u političkom i privrednom životu naše općine. Dragi prijatelji, naš predsjednik Izbornog štaba, doktor Mirsad Kukić”.

Mirsad Kukić nije govorio. Samo se naklonio oduševljenim simpatizerima koji su klicali njegovo ime, dok mu je iza leđa, ništa manje oduševljen, aplaudirao Bego Gutić, koji će dvije godine kasnije postati “ponos Omazića”. Na taj stranački skup Bego Gutić je došao kao premijer Tuzlanskog kantona. Funkciju je dobio zahvaljujući Mirsadu Kukiću, tada još uvijek jednom od najmoćnijih kadrova SDA. U znak zahvalnosti, Bego Gutić će iste te 2016. godine u Kukićevom rodnom Banović selu, zajedno sa Naserom Orićem i Amirom Zukićem, na bini mahati zastavicom SDA dok je voditeljica najavljivala najbitnijeg govornika.

“Beskrajno smo vam zahvalni što ste iznjedrili čovjeka zbog kojeg su Banovići postali centar zbivanja u Bosni i Hercegovini. Malo ko je mogao vjerovati da se iza običnog čovjeka iz naroda krije intelektualna gromada, političar svjetskih razmjera, nedostižni privrednik, veliki humanista, nesavladiva prepreka svima onima koji su prema Banovićima ispružili pohlepne ruke. Davne ’94 godine otvorio je novu stranicu istorije naše općine. Spriječio je umiranje Banovića. Zadužio nas je. Zadužio je buduće generacije da ga s uvažavanjem i poštovanjem spominjemo u svakoj prilici. Zbog toga je on jedinstven i nezamjenjiv. Dame i gospodo, dragi prijatelji, molim vas da ustanemo i pozdravimo predsjednika našeg izbornog štaba, doktora Mirsada Kukića”, orilo se iz zvučnika dok je Kukić izlazio na binu da se nakloni.

Opet nije držao govor. Samo se naklonio i otišao na “smetljište istorije SDA”. Bila je do posljednja predizborna kampanja koju je Mirsad Kukić organizirao pod zastavom te stranke. Bakir Izetbegović isključio je iz SDA čovjeka kojem se, zajedno sa suprugom, proteklih godina divio zbog “privrednih uspjeha u Banovićima”. Kukić je formirao novi stranku – PDA. No, Banović selo će uskoro izgubiti  primat. Ponos Omazića, Bego Gutić, preuzeo je SDA i ulogu novog lidera.

“Imamo Rudnik. Rudnik je naš”, reći će u oktobru 2020. godine jedna od govornica na predizbornom skupu SDA u Banović selu, gdje je Bego Gutić skupljao glasove u utrci za načelnika Općine Banovići.

Petnaest dana kasnije, Gutić je postao načelnik. Mirsad Kukić je svrgnut. Opredijelio se za sindikalnu borbu. Dugogodišnji vladar RMU Banovići postao je predsjednik Sindikata. Bego Gutić se, odmah, učlanio i drugi rudnički sindikat. Rat je tinjao sve dok posljednje martovske nedjelje nije buknuo požar u jami Omazići. Uprava Rudnika koju kontroliše Bego Gutić optužila je Kukićeve aktiviste za izazivanje požara koji je nanio višemilionsku štetu u Rudniku. Kukićevi rudari dobili su podršku od kantonalne Vlade sa SDP-ovim Kadrijom Hodžićem na čelu.Onda se narod “spontano” okupio ispred upravne zgrade RMU Banovići. Gutić je držao govor, Kukić je snimao.

“Jučer su napravili predstavu za javnost. Okupili su nekih 50 članova manjinskog sindikata i doveli su premijera TK kojeg smo danas pozvali ovdje. Kakav je to premijer koji dođe u Banoviće, koji dođe u Rudnik i ne javi se Upravi. Kakav je to premijer”, govorio je Gutić dok su okupljeni rudari skandirali “Bego, Bego”.

Ohrabren podrškom, Gutić će koji minut kasnije ući u klinč sa Kukićem. Policija je spriječila incident. Ali prethodnih godina nije spriječila ni Gutića ni Kukića da na račun rudnika i Banovića steknu milionske nekretnine u Sarajevu i srbijanskim gradovima.