Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske obavijestila u petak javnost da je ”Rafinerija nafte Brod” predala Zahtjev za izdavanje prethodnog odobrenja za izgradnju direktnog gasovoda. Ništa ovdje ne bi bilo čudno da se ne radi o već izgrađenom gasovodu,  čije su cijevi ispod rijeke Save postavljene tokom noći. To je onaj gasovod koji niko nije vidio da se gradi i koji prelazi međudržavnu granicu BiH i Hrvatske. Nijedno odobrenje za izgradnju ovog gasovoda nisu izdali državni organi BIH i sada entitetski Regulator iz Trebinja izdaje obavještenje o podnesenom zahtjevu Rafineriji Brod za izdavanje prethodne saglasnosti za izgradnjiu direktnog gasovoda. Prethodna saglasnost se odnosi za gasovod promjera 16 inči (cijev promjera kojom se snabdijeva grad Sarajevo) i koji je već izgrađen.

Da li treba podsjećati da je ovo gasna interkonekcija između dvije suverene države, BiH i Hrvatske, a ne direktni vod kojim se Rafinerija priključuje na gasni transportni sistem entiteta Republika Srpska?
Ukratko, kada imate problem prilikom priključenju na transportni sistem Republike Srpke tada se obratite Regulatoru iz Trebinja i on će vam izdati prethodnu saglasnost da se priključite direktnim vodom na transportni sistem Hrvatske i to za sistem koji je već izgrađen pod okriljem noćii. Kada je vec izgrađen direktni vod nije problem da javno tražite saglasnost od Trebinja za međunarodnu interkonekciju jer jedna saglasnost više, makar naknadno izdata, neće štetiti, a ionako će se svi praviti da to nije izgrađeno.
Zašto će se svi praviti da nije izgrađeno?
Pravilnikom o izgradnji direktnih gasovoda u članu 11. je propisano da Regulatorna komisija s ciljem utvrđivanja činjenica vrši pregled lokacije za izgradnju direktnog gasovoda. 
Sada se postavlja pitanje da li će komisija izaci na teren radi utvrđivanja činjenica i da li će u istom trenutku svi članovi komisije privremeno izgubiti vid i neće konstatovati da je direktni gasovod već izgrađen.
Ovo je III energetski paket na entitetski način, a Hrvatska će se praviti da taj direktni gasovod ne dolazi iz BiH već da se to njen kupac priključuje na njen transportni sistem.
Pored ovoga, u članu 17. tačka z) Pravilnika propisano je da se uz zahtjev prilaže i termin plan izgradnje direktnog gasovoda. Regulatorna komisija u svom obavjestenju konstatuje da je zahtjev uredan. Ako je uredan onda sigurno sadrži i termin plan izgradnje nečega što je vec izgrađeno.
Pravilnikom je, isto tako, u članu 19. tacka đ)propisano da se izgrađeni direktni gasovod može koristiti samo za snabdijevanje gasom krajnjeg kupca priključenog na direktni gasovod. Krajnji kupac je u ovom slučaju Rafinerija Brod i sada se postavlja pitanje zbog čega je u krugu Rafinerije izgrađeno CNG postrojenje. Preko CNG postrojenja Rafinerija je planirala snabdijevati i druge kupce prirodnog gasa i to je bila osnova za izradu ekonomske opravdanosti direktnog gasovoda.
Pravilnik je jasan i ovo znači da niti kubik gasa ne smije biti prodan bilo kome osim Rafineriji Brod.
Autori ovog besmislenog zahtjeva za traženje prethodnog odobrenja za izgradnju direktnog gasovoda su zanemarili sve ono što Pravilnik propisuje, a Regulatorna komisija će u sljepom izvršavanju datog zadatka zažmiriti na sve činjenice koje govore da je gasovod izgrađen, da je to međunarodna interkonekcija, da je termin plan već ispunjen, da je zaobiđena država i da Rafinerija nije ni trebala izgraditi CNG postrojenje u svom krugu.
Ovo je samo još jedan dokaz potrebe za državnim zakonom o gasu kojim će se dati pune ingerencije državnom regulatoru i čime će se onemogućiti ovakve aktivnosti.
(autor teksta je gasni ekspert Almir Bečarević)