Slovenački biznismen i savjetnik tamošnjeg premijera Janeza Janše, u četvrtak je i formalno protjeran iz BiH, saznaje Istraga. Snežič je oko 13 sati i 30 minuta, preko Graničnog prelaza Gradiška izašao iz BiH, nakon što su ga sigurnosne agencije proglasile osobom opasnom za nacionalnu i ekonomsku sigurnost Bosne i Hercegovine.

Snežič je na teritoriju BiH ušao 26. decembra, prije nego je u sistem Granične policije BiH uneseno rješenje kojim je proglašen nepoželjnim na teritoriji BiH. Nakon što je banjalučki portal Capital objavio vijest da su ga sigurnosne agencije u BiH proglasile osobom opasnom za nacionalnu sigurnost, Snežič je novinarima kazao da se trenutno nalazi u Banja Luci. Međutim, u četvrtak ujutro o svemu je obaviještena i Služba za poslove sa strancima BiH čime su inspektori te agencije formalno dobili zadatak da pronađu Snežiča i deportuju iz države. Kako bi izbjegao “hapšenje”, Snežič se sam zaputio prema Gradišci gdje su mu službenici Granične policije saopćili da mora napustiti BiH, te da mu je od ove sedmice formalno zabranjen ulazak u državu.

Rok Snežič se u BiH predstavljao kao savjetnik aktualnog slovenačkog premijera Janeza Janše. Na slovenačkim televizijama objavljivao je pozive biznismenima da na teritoriji BiH otvaraju firme kako bi smanjili plaćanje poreza. U svojim javnim istupima je tvrdio da je BiH porezna oaza. No, Snežič se na teritoriji BiH bavio drugim, mnogo ozbiljnijim poslovima. Istraga.ba objavila je u srijedu dokumente koji dokazuju da je savjetnik slovenačkog premijera preko bh. državljanki oprao 47 miliona maraka. Novac je došao iz off shore zona, a za brojne transakcije korišteni su “privremeni” računi u Mađarskoj otvoreni, između ostalog, kod OTP Banke čiji je suvlasnik ruski oligarh Megdet Rahimkulov, inače jedan od biznismena povezanih sa ruskim Gazpromom. Dio tog novca je završio na računu Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) u slučaju poznatom kao Dijana Đuđić. U maju prošle godine (19.5.) SIPA je Tužilaštvu BiH podnijela izvještaj o postojanju osnovane sumnje o počinjenom krivičnom djelu protiv Tanje Subotić Došen, Jelene Sladojević, Dijane Đuđić i  pravnog lica Govinda d.o.o. Brčko. Svi su prijavljeni zbog sumnje u pranje 47.907.830 KM. Istraga će u narednim danima objaviti brojne dokaze o Snežičevim poslovima na području Banja Luke i njegovim vezama sa osobama koje su prijavljene za pranje novca.