Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a oslobodila je Dalidu Burzić svih tačaka tužbe koju je protiv nje podnio Ured disciplinskog tužioca, saznaje Istraga.ba. UDT je, podsjećamo, prošle godine tužio je aktualnu sutkinju Suda BiH da je, kao glavna kantonalna tužiteljica u Sarajevu, insistirala da se “pronađe bilo šta” za predsjednika NiP-a Elmedina Konakovića i aktualnog načelnika Općine Novi Grad Semira Efendića.

“Saslušati i optužiti”, napisala je Dalida Burzić svojeručno nakon što je Efendić 17. marta 2018. godine u naselju Grbavica pregazio pješaka koji je, potom, podlegao povredama.

To znači da je bivša glavna kantonalna tužiteljica iz Sarajeva prejudicirala tužilačku odluku i da je naredila optuživanje prije nego su sagledane sve činjenice u predmetu. Burzićeva je, u međuvremenu, unaprijeđena za državnog sudiju, a dvije godine kasnije kantonalna tužiteljica iz Sarajeva Maja Pašić podigla je optužnicu protiv Efendića.

Tužiteljica Maja Pašić je, inače, supruga Džermina Pašića, postupajućeg državnog tužitelja u  predmetu Respiratori. Upravo je Pašić tempirao hapšenje federalnog premijera Fadila Novalića tako da bi o njegovom pritvoru odlučivala – Dalida Burzić.

Ovo je drugi put da je Dalida Burzić “oslobođena” svih optužbi UDT-a. Početkom 2019. godine protiv Burzićeve je bila podnesena tužba zbog disciplinskih prekršaja “ponašanja u i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije, kao i bilo kakvog drugog ponašanja koje predstavlja ozbiljno kršenje službene dužnosti ili dovodi u pitanje povjerenje javnosti u nepristrasnost i kredibilitet tužilaštva”.

“Navedena tužba je podnesena zbog komunikacije sa oštećenim u predmetu spomenutog tužilaštva, poznatom u javnosti kao predmet ‘Memić’, kao i javnih istupa u vezi s istim predmetom”, kazali su tada iz UDT-a.

Tužba je kasnije pravosnažno odbačena, a VSTV sa Milanom Tegeltijom na čelu postavio je Dalidu Burzić sa sutkinju Suda BiH. U međuvremenu su na adresu UDT-a došla pisma više od deset kantonalnih tužilaca koji su detaljno opisali brojne zlouptrebe Dalide Burzić dok je još obavljala funkciju glavne kantonalne tužiteljice. Nakon analiziranja predmeta, UDT je tužio Burzićevu zbog slućajeva protiv Elmedina Konakovića i Semira Efendića. No, Prvostepena disciplinska komisija koju je ranije formirao Milan Tegeltija, a koju čine Željka Radović, Ćazim Serhatlić i Sanela Gorušanović – Butigan odbila je sve tačke tužbe UDT-a.

Članica Komisije Željka Radović je, podsjećamo, aktualna članica VSTV-a i glavna tužiteljica Okružnog tužilaštva u Doboju. Godinama je u Vijeću podržavala stavove Milana Tegeltije. Tokom mandata u Vijeću, njena kćerka je zaposlena u Tužilaštvu BiH, a zauzvrat je Radovićeva podržala izbor Gordane Tadić za glavnu državnu tužiteljicu BiH. Inače, Gordana Tadić još uvijek nije donijela formalnu naredbu o provođenju istrage protiv Dalide Burzić u okviru “predmeta Memić”.