„Kineski obavještajni hakeri namjeravali su ukrasti podatke o vakcini protiv koronavirusa“, piše danas New York Times u tekstu posvećenom  špijunskim ratovima u utrci za pronalaženjem vakcine protiv koronavirusa.

Ovaj medij piše da su kineski hakeri „izvršili digitalno izviđanje“ na Univerzitetu Sjeverna Karolina i nekim drugim obrazovnim ustanovama koje istražuju koronavirus.

Osim kineskih hakera, sličnu akciju su proveli i ruski špijuni. Cilj glavne ruske obavještajne službe bile su mreže za istraživanje vakcine u SAD-u, Kanadi i Velikoj Britaniji. Akciju ruskih špijuna otkrila je britanska obavještajna služba koja nadzire međunarodne optičke kablove.

I Iran je, prema NewYork Timesu, pojačao svoje špijunske aktivnosti kako bi se domogao podataka o vakcini koju razvija SAD.

„Sve najvažnije špijunske službe širom svijeta pokušavaju otkriti u kojem je stadiju istraživanje vakcine protiv koronavirusa u određenim državama“, navodi NYT.

Britanski Guardian pažnju posvećuje neočekivanom „ratu“ američkog predsjednika Donalda Trumpa i njemu bliske američke televizije Fox.

„Časopis Atlantic objavio je priču o tome kako je Trump rekao da je odbio posjetu američkom vojnom groblju u Parizu 2018. godine, jer misli da su mrtvi vojnici – gubitnici i naivci“, pojašnjava Guardian.

Autentičnost tih izjava na svom Twitter nalogu potvrdila je novinarka Fox Newsa Jennifer Griffin, specijalizirana za pitanja državne sigurnosti.

„Dvoje bivših visokih dužnostnika iz administracije Donalda Trumpa potvrđuju pisanje Jeffreya Goldberga (novinar Atlantica) o tome kako je predsjednik Trump omalovažavao veterane“, napisala je novinarka Fox Newsa.

Donald Trump je reagirao na informacije Atlantica nazivajući ih podvalom. Osim predsjednika Trumpa, reagirala je i prva dama – Melania Trump, negiravši navode Atlantica, iako je njihovu potvrdu, iznenađujuće, objavila novinarka Fox Newsa.

Istovremeno je Trump na Twitter nalogu napisao da bi i novinarka Fox Newsa trebala dobiti otkaz zbog izvještavanja, ističući kako su priču pobili mnogi svjedoci.

I njemački Die Zeit piše o ovom slučaju pod naslovom – Trump poziva na smjenu novinarke Fox Newsa. Die Zeit podsjeća i na poznati „Dizel skandal“, kada je 2015. godine Volkswagen morao priznati da je ilegalno manipulisao dizelskim vozilima, a u vezi s emisijom štetnih materija. Ovaj njemački medij je tim povodom razgovarao s Peterom Mokom, ekspertom  na istraživanju koje je potaknulo njemačke vlasti da istraže Volkswagenov slučaj.

„Nezamislivo je da je na uređajima za provjeru radilo svega nekoliko ljudi. U ovaj posao je uloženo mnogo truda, ali ne radi poboljšanja proizvoda, već radi sticanja koristi prevarom. Iznenadila me i činjenica da ovo  nije bio slučaj samo kod jednog proizvođača. I javnost se brzo navikla na tu prevaru. U Volkswagenu je to bio veliki skandal, ali kada su se pojavili drugi proizvođači, rekli su samo – Oh, još jedan“, kazao je Mok u intervjuu za Die Zeit.

Francuski Le Mond najviše pažnje posvećuje Brexitu uoči osme, ujedno i posljednje runde pregovora s EU koji će biti održani naredne sedmice. Le Mond citira izjavu britanskog pregovarača Davida Frosta, koji je kazao da „Velika Britanija neće postati vazalna država Evropske unije, bez obzira na trgovinski dogovor nakon Brexita“. Francuzi pišu detaljan tekst i o slučaju trovanja ruskog opozicionara Alexeya Navalnog.

„Njemačka, koja trenutno predsjedava EU, započet će raspravu o mogućim sankcijama protiv Rusije, ukoliko Moskva u sljedećih nekoliko dana ne pruži objašnjenje o trovanju Alexeja Navalnog“, navodi Le Mond izjavu njemačkog šefa diplomatije Heika Massa koju je dao Bildu.

Washington Post piše da je američki predsjednik Donald Trump zbog izbora „usredotočen na pronalaženje vakcine protiv korona virusa“.

„Trump pritišće zdravstvene dužnosnike da ubrzaju razvijanje vakcine. Posljednjih dana rekao je svojim savjetnicima da bi vakcina mogla biti spremna do 1. novembra, što je, slučajno, dva dana prije predsjedničkih izbora“, piše Washington Post.