Namještenim  žrijebom nacionalne i spolne pripadnosti budućih članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija nastoji vratiti izgubljenu većinu u toj instituciji, saznaje Istraga.ba u VSTV-u.

Prema tom žrijebu, Sud BiH u VSTV mora delegiratri muškarca bošnjačke nacionalnosti, dok kadar Republičkog tužilaštva RS-a mora biti Bošnjakinja. Također, kantonalna tužilaštva iz FBiH biraju Bošnjaka, a Advokatska komora FBiH Bošnjakinju. Vrhovni sud će, također, birati Bošnjaka, a pravosuđe Brčko distrikta  Srpkinju. Upravo ovakav žrijeb, za sada, odgovara Milanu Tegeltiji koji namjerava vratiti većinu u VSTV-u. A, evo, kako.

Od navedenih institucija, prvo će svog predstavnika birati – Advokatska komora FBiH. Mandat Amili Kunosić ističe u januaru naredne godine. S obzirom na to da joj je ovo prvi mandat, te da  ima pravo reizbora, ona ponovo može biti kandidat. Amila Kunosić je bila jedan od članova VSTV-a koji su insistirali na odgovornosti Milana Tegeltije zbog slučaja “potkivanje”. Dakle, teško je očekivati da će predsjednik VSTV-a uspjeti iskontrolisati izbor u Advokatskoj komori FBiH, što znači da se situacija i odnos prema Milanu Tegeltiji, kada je u pitanju budući član VSTV-a u ime Advokatske komore FBiH, neće mijenjati.

U februaru naredne godine mandat ističe članu VSTV-a Goranu Neziroviću, koji je predstavnik Vrhovnog suda FBiH. Pošto je već dva puta biran, Nezirović više ne može biti član VSTV-a. Na njegovo mjesto, odlučio je žrijeb, bit će imenovan Bošnjak. To bi trebalo značiti da će biti nastavljena dosadašnja politika predstavnika Vrhovnog suda FBiH u VSTV-u, odnosno da Milan Tegeltija i ubuduće neće kontrolisati tog člana Vijeća.

sudija Dragomir Vukoje

I Dragomiru Vukoji mandat ističe u februaru. On u VSTV-u predstavlja Sud BiH. Prema žrijebu, državne sudije u VSTV sada moraju delegirati Bošnjaka. Tegeltija i njegovi saradnici bi na tom mjestu željeli vidjeti Dalidu Burzić, ali s obzirom na trenutni omjer snaga u Sudu BiH, ona teško može biti izabrana, tako da će Milan Tegeltija sigurno “izgubiti” člana VSTV-a koji je do sada, bespogovorno, bio uz njega i koji ga je oslobodio disciplinske odgovornosti u slučaju potkivanje. To bi značilo da u martu naredne godine Milana Tegeltiju neće podržavati čak devet članova VSTV-a. To su Sanela Gorušanović Butigan, Mahmut Švraka, Slavo Lakić, Biljana Simeunović, Selim Karamehić, Lejla Hadžić, te članovi VSTV-a u ime  Suda BiH, Vrhovnog suda i Advokatske komore FBiH. Ukoliko bi se tada i Berina Alihodžić, koja se sve više udaljava od Tegeltije, priklonila navednoj grupi, bilo bi dovoljnih deset članova koliko je potrebno za smjenu predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije. No, teško je očekivati da će se Berina Alihodžić odlučiti na taj korak, što ostavlja prostor predsjedniku VSTV-a da u drugoj polovini naredne godine pokuša vrati kontrolu nad većinom u VSTV-u.

Selimu Karamehiću, članu VSTV-a u ime pravosuđa Brčko distrikta, mandate ističe u junu naredne godine. Žrijebom je odlučeno da će ga na tom mjestu naslijeditii Sprkinja. Kako Tegeltija kontroliše većinu u pravosuđu Brčko distrikta, vrlo je izvjesno da će biti izabrana njegova kandidatkinja. To bi značilo da će tom trenutku broj njegovih “protivnika”u VSTV-u sa devet biti smanjen na osam.

Nakon Karamehića, mandat ističe i Mahmutu Švraki, članu VSTV-a u ime Republičkog tužilaštva RS. Žrijebom je određeno da ga naslijedi žensko bošnjačke nacionalnosti. Trenutno u tom Tužilaštvu rade četiri žene i to – Svetlana Brković, Živana Bajić, Svetlanka Bijelić i Snježana Petković. Prema informacijama Istrage, jedna od navedenih, Svetlanka Bijelić, trebala bi se izjasniti kao Bošnjakinja i bit će izabrana u VSTV. Time će Milan Tegeltija dobiti još jednu ruku na svoju stranu, što bi mu ponovo moglo donijeti većinu u VSTV-u. Međutim, istovremeno, u septembru naredne godine, bit će biran i član VSTV-a u ime kantonalnih tužilaštava. Trenutno tu funkciju obavlja Berina Alihodžić. Žrijebom je utvrđeno da će njen nasljednik biti muškarac bošnjačke nacionalnosti. Tegeltija tipuje na nekoliko tužilaca iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo koji su bliski njegovom prijatelju Muhamedu Ajanoviću. Ukoliko uspije izlobirati za jednog od njih, ponovo će u septembru naredne godine uspostaviti većinu u VSTV-u, koju bi mogao zadržati sve do odlaska iz te institucije.