Ured disciplinskog tužioca VSTV-a nije zatražio suspenziju glavne državne tužiteljice Gordane Tadić i predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca protiv kojih je u petak podnesena disciplinska tužba. Osim toga, UDT je tempirao da u istom danu podnese obje tužbe protiv čelnika dvije najviše pravosudne institucije u BiH, iako je “discilinska istraga” u slučaju zloupotrebe stana Gordane Tadić okončana prije tri mjeseca.

“Odluku o privremenom udaljenju od vršenja dužnosti nosioca pravosudne funkcije donosi Prvostepena disciplinska komisija Vijeća koja primjenom člana 78. stav 1. Zakona o VSTV BiH “…može privremeno udaljiti sudiju ili tužioca po službenoj dužnosti, na zahtjev Ureda disciplinskog tužioca ili na zahtjev predsjednika suda ili glavnog tužioca koji je nadređen tom sudiji ili tužiocu” Stoga, sam zahtjev Ureda nije neophodan za odlučivanje Komisije o privremenom udaljenju”, opravdali su u UDT-u svoju odluku da ne traže suspenzije nijednog od tuženih čelnika pravosudnih institucija BiH.

Na pitanje zbog čega su se odlučili da istog dana podnesu obje tužbe, u UDT-u su nam kazali da se tužbe podnose “po okončanju disciplinskih istraga”, što bi, u prevodu, trebalo značiti da su baš istog dana okonačali istragu i protiv Debeveca i protiv Tadićeve, mada je predmet protiv glavne državne tužiteljice formiran u avgustu prošle godine nakon što je objavljena priča o zloupotrebama prilikom naplate troškova za odvojeni život i troškova smještaja.

Prema važećim propisima, predsjednik VSTV-a formira diciplinske komisije koje će utvrđivati odgovornost nosilaca pravosudnih funkcija. No, vratimo se konktetnim disciplinskim tužbama.

Prva tačka : TCMS

Tužba protiv Gordane Tadić sadrži tri tačke. Prvom tačkom Gordana Tadić je tužena zbog zloupotreba sistema TCMS koji automatski dodjeljuje predmete. Iako je bila obavezana Pravilnikom o TCMS-u, Tadićeva ovaj sistem nikad nije koristila prilikom dodjeljivanja predmeta. Koristila ga je tek za vođenje predmeta koje je prethodno dodjeljivala po svom nahođenju. Zbog takvog postupanja dobila je i upozorenje VSTV-a koje je ignorisala. Inače, ključne predmete su dobijali Oleg Čavka, Vedrana Mijović i Ćazim Hasanspahić.

Druga tačka: sigurnosne provjere

Mada po Zakonu o zaštiti tajnih podataka tužioci ne prolaze proces sigurnosnih provjera, to se ne odnosi na njihove saradnike i drugo osoblje zaposleno u tužilaštvima. Međutim, Gordana Tadić kao glavna državna tužiteljica nikada nije uposlenike Tužilaštva BiH slala na sigurnosne provjere. Štaviše, upozoravali su je na to iz Ministarstva sigurnosti BiH i iz VSTV-a, ali ona nikada nije promijenila svoju odluku. Naprotiv, naredila je provođenje istrage protiv članova Komisije za sigurnosne provjere.

Treća tačka: Stan 

Glavna državna tužiteljica tužila je državu BiH tražeći da joj se isplate troškovi odvojenog života i smještaja u Sarajevu. Kao dokaz je priložila ugovor sa stanodavcem iako ta osoba, u trenutku kada je tužila državu, uopće nije bila vlasnik stana.

Kada je u pitanju predsjednik Suda BiH, i njegova tužba sadrži tri tačke.

Prva tačka: Susret Debevec – Mehmedagić

UDT smatra da je predsjednik Suda BiH Ranko Debevec imao neprimjereni kontakt sa Osmanom Mehmedagićem, direktorom Obavještajno sigurnosne agencije BiH protiv kojeg je, na dan susreta, Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu u slučaju “sigurnosne provjere”. Susret se desio u ispred stana dekana Stomatološkog fakulteta Muhameda Ajanovića koji ih je prethodno pozvao u goste. Upravo snimci s nadzorne kamere u haustoru Ajanovićeve zgrade jedan su od dokaza UDT-a.

Druga tačka: prepiska sa tužiteljicom Vedranom Mijović

“Vedrana, čujem da tražiš uvid u moj CMS nalog i dosje. Koji su tu razlozi. Hvala ti, Vedrana, na MUP-u KS i teroriziranju i provjeravanju žene koja veze sa Lijanovićima nema, niti kupovinom malog Mercedesa od njih. Pozdravi Gordanu. Radite nezakonite stvari totalno, koje nemaju uporišta ni u jednom zakonu. Izuzimate dokumentaciju i istražujete ljude koji veze uopšte nemaju s tom pričom. Tražite od Suda naredbe. Neka Sud odobri izuzimanje dokumentacije ako postoji osnov sumnje da sam ja kriminalac”.

Ovo su poruke koje je  Ranko Debevec slao državoj tužiteljici Vedrani Mijović koju je prethodno Gordana Tadić zadužila predmetom protiv predsjednika Suda BiH formiranim na osnovu anonimne prijave. Mijovićeva je ove poruke dostavila UDT-u koji je ocijenio da je u pitanju neprimjeren kontakt.

Treća tačka : stan Ranka Debeveca

Predsjednik Suda BiH tužen je zbog toga što je propustio u svom imovinskom kartonu navesti da je suvlasnik (1/2) stana u Španiji koji je stečen prije nego je zaposlen u pravosuđu. Zbog toga je UDT ocijenio da je Debevec počinio disciplinski prekršaj zbog davanja “nepotpunih podataka o imovini”.